Witte vlekken op nagels na verwijderen nagellak

Witte vlekken op nagels na verwijderen nagellak

Witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak kunnen een veelvoorkomend probleem zijn. Veel mensen hebben wel eens gemerkt dat er na het verwijderen van hun nagellak witte vlekken op hun nagels verschijnen. Deze vlekken kunnen er onaantrekkelijk uitzien en kunnen ervoor zorgen dat je je nagels niet meer mooi vindt. In dit artikel zullen we bespreken waarom deze witte vlekken ontstaan en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak?

Witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak worden ook wel “leukonychia” genoemd. Het zijn kleine witte vlekjes die op het nageloppervlak verschijnen. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en aantal, van enkele kleine vlekjes tot meerdere vlekken die de hele nagel bedekken.

Wat veroorzaakt witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak:

 • 1. Trauma aan de nagel: Het kan zijn dat je tijdens het verwijderen van de nagellak per ongeluk de nagel beschadigt. Dit kan leiden tot het ontstaan van witte vlekken.
 • 2. Nagelinfectie: Soms kunnen witte vlekken op nagels een teken zijn van een nagelinfectie, zoals schimmelnagels. Deze infecties kunnen de nagelstructuur beschadigen en witte vlekken veroorzaken.
 • 3. Voedingstekorten: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals zink of calcium, kan leiden tot het ontstaan van witte vlekken op de nagels.
 • 4. Allergische reactie: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in nagellak, zoals formaldehyde. Dit kan leiden tot het ontstaan van witte vlekken op de nagels.

Hoe kun je witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak voorkomen?

Hoewel het moeilijk is om witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak volledig te voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op het ontstaan ervan te verminderen:

 • 1. Gebruik een milde nagellakremover: Kies voor een nagellakremover die geen agressieve chemicaliën bevat, zoals aceton. Deze kunnen de nagels uitdrogen en beschadigen, waardoor witte vlekken kunnen ontstaan.
 • 2. Verwijder de nagellak voorzichtig: Probeer de nagellak voorzichtig te verwijderen zonder te veel druk op de nagels uit te oefenen. Dit kan de kans op trauma aan de nagels verminderen.
 • 3. Hydrateer je nagels: Houd je nagels goed gehydrateerd door regelmatig nagelriemolie of een vochtinbrengende crème aan te brengen. Dit kan helpen om de nagels gezond te houden en het ontstaan van witte vlekken te voorkomen.
 • 4. Eet een gezond dieet: Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals zink, calcium en vitamine E. Dit kan helpen om voedingstekorten te voorkomen die witte vlekken op de nagels kunnen veroorzaken.

Hoe kun je witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak behandelen?

Als je al witte vlekken op je nagels hebt na het verwijderen van nagellak, zijn er enkele behandelingen die je kunt proberen:

 • 1. Nagelverharder: Gebruik een nagelverharder die speciaal is ontworpen om de nagels te versterken en witte vlekken te verminderen.
 • 2. Nagelriemolie: Breng regelmatig nagelriemolie aan om de nagels en nagelriemen te hydrateren en te voeden.
 • 3. Vitaminesupplementen: Overweeg het nemen van vitaminesupplementen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de nagels, zoals biotine of vitamine E.
 • 4. Raadpleeg een dermatoloog: Als de witte vlekken op je nagels aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen de onderliggende oorzaak vaststellen en een passende behandeling aanbevelen.

Al met al kunnen witte vlekken op nagels na het verwijderen van nagellak vervelend zijn, maar ze zijn meestal onschadelijk en verdwijnen vanzelf. Door voorzorgsmaatregelen te nemen en je nagels goed te verzorgen, kun je de kans op het ontstaan van deze vlekken verminderen. Als je echter last blijft hebben van witte vlekken op je nagels, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen voor advies en behandeling.

Plaats een reactie