Vliesbehang vlekken verwijderen

Vliesbehang vlekken verwijderen

Vliesbehang is een populaire keuze voor het decoreren van muren. Het is duurzaam, gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen, en biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Echter, net als bij elk ander type behang, kan vliesbehang vlekken krijgen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je vlekken van vliesbehang kunt verwijderen en je muren er weer als nieuw uit kunt laten zien.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het verwijderen van vlekken van vliesbehang, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 • Identificeer het type vlek: Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten wat voor soort vlek je probeert te verwijderen. Dit kan helpen bij het bepalen van de beste methode om de vlek te behandelen.
 • Test op een onopvallende plek: Voordat je een reinigingsmiddel of methode op het hele behang aanbrengt, is het verstandig om eerst een klein stukje op een onopvallende plek te testen om er zeker van te zijn dat het behang niet beschadigd raakt.
 • Verwijder eventuele losse vuildeeltjes: Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger om eventuele losse vuildeeltjes van het behang te verwijderen voordat je begint met het schoonmaken.

2. Vlekken verwijderen

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om vlekken van vliesbehang te verwijderen, afhankelijk van het type vlek dat je hebt. Hier zijn enkele veelvoorkomende vlekken en hoe je ze kunt behandelen:

2.1 Vetvlekken

Vetvlekken kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het morsen van olie of voedsel op het behang. Om vetvlekken te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek om overtollig vet te absorberen.
 2. Maak een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel.
 3. Doop een schone doek in het mengsel en dep de vlek voorzichtig, zonder te wrijven.
 4. Herhaal indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.
 5. Laat het behang volledig drogen voordat je het opnieuw aanraakt of decoreert.

2.2 Inktvlekken

Inktvlekken kunnen ontstaan door het morsen van inkt of het per ongeluk aanraken van het behang met een inktvlek op je handen. Om inktvlekken te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek om overtollige inkt te absorberen.
 2. Maak een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel.
 3. Doop een schone doek in het mengsel en dep de vlek voorzichtig, zonder te wrijven.
 4. Als de vlek hardnekkig is, kun je proberen om een beetje alcohol op een doekje te doen en voorzichtig over de vlek te wrijven.
 5. Herhaal indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.
 6. Laat het behang volledig drogen voordat je het opnieuw aanraakt of decoreert.

2.3 Schimmel- en vochtvlekken

Schimmel- en vochtvlekken kunnen ontstaan door vochtproblemen in de ruimte waar het behang is aangebracht. Om schimmel- en vochtvlekken te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Maak een mengsel van water en bleekmiddel in een verhouding van 1:3.
 2. Doop een schone doek in het mengsel en dep de vlek voorzichtig, zonder te wrijven.
 3. Laat het mengsel enkele minuten inwerken op de vlek.
 4. Gebruik een schone doek en schoon water om het behang af te spoelen.
 5. Laat het behang volledig drogen voordat je het opnieuw aanraakt of decoreert.

3. Preventie

Hoewel het verwijderen van vlekken van vliesbehang mogelijk is, is het altijd beter om vlekken te voorkomen. Hier zijn een paar tips om vlekken op vliesbehang te voorkomen:

 • Wees voorzichtig bij het eten en drinken in de buurt van het behang. Gebruik bijvoorbeeld placemats en onderzetters om morsen te voorkomen.
 • Als je rookt, rook dan niet in de buurt van het behang. Rook kan vlekken veroorzaken en het behang verkleuren.
 • Houd het behang schoon door regelmatig stof te verwijderen met een zachte borstel of een stofzuiger.
 • Als je merkt dat er vochtproblemen zijn in de ruimte waar het behang is aangebracht, los deze dan zo snel mogelijk op om schimmel- en vochtvlekken te voorkomen.

Met deze tips en methoden kun je vlekken van vliesbehang effectief verwijderen en je muren er weer als nieuw uit laten zien. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en het behang niet te beschadigen tijdens het schoonmaken. Met de juiste zorg en onderhoud kan vliesbehang jarenlang meegaan en je interieur prachtig maken.

Plaats een reactie