Vlekken verwijderen uit polyester kleding

Polyester kleding is populair vanwege zijn duurzaamheid, kreukbestendigheid en snelle droogtijd. Het is echter niet immuun voor vlekken. Gelukkig zijn er verschillende methoden en technieken om vlekken uit polyester kleding te verwijderen. In dit artikel zullen we enkele effectieve manieren bespreken om verschillende soorten vlekken uit polyester kleding te verwijderen.

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het verwijderen van vlekken uit polyester kleding, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Lees het waslabel van de kleding zorgvuldig. Hier vind je belangrijke informatie over de maximale temperatuur waarop het kledingstuk gewassen kan worden en of het geschikt is voor bleekmiddel.
 • Test altijd een klein stukje van de stof voordat je een vlekverwijderingsmiddel op de hele vlek aanbrengt. Dit voorkomt mogelijke schade aan de stof.
 • Verwijder overtollig vuil of vloeistof van de vlek met een lepel of een schone doek. Dep de vlek voorzichtig, wrijf niet, om te voorkomen dat de vlek verder in de stof wordt gewreven.

2. Vlekken verwijderen

Er zijn verschillende soorten vlekken die kunnen voorkomen op polyester kleding. Hier zijn enkele veelvoorkomende vlekken en hoe je ze kunt verwijderen:

2.1 Olievlekken

Om olievlekken uit polyester kleding te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Bedek de olievlek met een absorberend poeder, zoals maïzena of talkpoeder. Laat het poeder een paar uur intrekken om de olie te absorberen.
 2. Verwijder het poeder met een zachte borstel of een stofzuiger met een borstelopzetstuk.
 3. Maak een mengsel van warm water en een mild afwasmiddel. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek gedrenkt in het mengsel.
 4. Spoel de vlek grondig af met koud water en laat de kleding aan de lucht drogen.

2.2 Vlekken van rode wijn

Om vlekken van rode wijn uit polyester kleding te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek om overtollige wijn te absorberen. Wrijf niet, dit kan de vlek verder verspreiden.
 2. Maak een mengsel van warm water en een mild wasmiddel. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek gedrenkt in het mengsel.
 3. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, breng dan een mengsel van water en azijn aan op de vlek. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens grondig af met koud water.
 4. Was de kleding volgens de instructies op het waslabel en laat het aan de lucht drogen.

2.3 Inktvlekken

Om inktvlekken uit polyester kleding te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek om overtollige inkt te absorberen. Wrijf niet, dit kan de vlek verder verspreiden.
 2. Maak een mengsel van warm water en een mild afwasmiddel. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek gedrenkt in het mengsel.
 3. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, breng dan een kleine hoeveelheid wrijfalcohol aan op de vlek en dep opnieuw met een schone doek.
 4. Spoel de vlek grondig af met koud water en was de kleding volgens de instructies op het waslabel.

3. Preventie

Hoewel het verwijderen van vlekken uit polyester kleding mogelijk is, is het altijd beter om vlekken te voorkomen. Hier zijn enkele tips om vlekken op polyester kleding te voorkomen:

 • Draag een schort of een oud shirt over je polyester kleding tijdens het koken of werken met potentieel vlekveroorzakende stoffen.
 • Behandel polyester kleding met een vlekafstotende spray voordat je het draagt.
 • Was polyester kleding altijd volgens de instructies op het waslabel en vermijd het gebruik van agressieve bleekmiddelen.
 • Als je een vlek opmerkt, behandel deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de vlek zich in de stof kan vastzetten.

Met deze tips en technieken kun je vlekken effectief verwijderen uit polyester kleding. Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn tijdens het verwijderingsproces om schade aan de stof te voorkomen. Door de juiste voorbereiding en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je polyester kleding er altijd fris en vlekkeloos uitziet.

Plaats een reactie