Vlekken uit tuintegels verwijderen

Heeft u last van vlekken op uw tuintegels en wilt u deze graag verwijderen? In dit artikel zullen we uitleggen hoe u op een effectieve manier vlekken uit tuintegels kunt verwijderen. Of het nu gaat om olievlekken, vetvlekken, mosvlekken of andere hardnekkige vlekken, met de juiste aanpak en middelen kunt u uw tuintegels weer laten stralen als nieuw.

1. Olievlekken verwijderen

Olievlekken zijn een veelvoorkomend probleem op tuintegels, vooral als u regelmatig met een barbecue werkt of uw auto op de oprit parkeert. Gelukkig zijn er verschillende manieren om olievlekken effectief te verwijderen:

 • Strooi een dikke laag kattenbakvulling of zaagsel over de olievlek en laat dit een paar uur intrekken. Veeg vervolgens het absorberende materiaal weg en spoel de tegels af met water.
 • Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng dit aan op de olievlek. Laat het een paar uur intrekken en schrob vervolgens met een borstel. Spoel de tegels grondig af met water.
 • Gebruik een speciale olievlekverwijderaar die verkrijgbaar is bij tuincentra of bouwmarkten. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

2. Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken kunnen ontstaan door gemorst voedsel tijdens een barbecue of door het morsen van olie tijdens het koken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om vetvlekken effectief te verwijderen:

 • Strooi een ruime hoeveelheid talkpoeder of maïzena over de vetvlek en laat dit een paar uur intrekken. Veeg vervolgens het poeder weg en spoel de tegels af met water.
 • Maak een mengsel van afwasmiddel en warm water en breng dit aan op de vetvlek. Laat het even intrekken en schrob vervolgens met een borstel. Spoel de tegels grondig af met water.
 • Gebruik een hogedrukreiniger om de vetvlekken van de tegels te verwijderen. Houd de spuitmond op een veilige afstand om schade aan de tegels te voorkomen.

3. Mosvlekken verwijderen

Mosvlekken kunnen ontstaan door vochtige omstandigheden en schaduwrijke plekken in uw tuin. Het verwijderen van mosvlekken vergt wat meer tijd en inspanning, maar het is zeker mogelijk om uw tuintegels weer mosvrij te maken:

 • Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de mosvlekken. Laat het een paar uur intrekken en schrob vervolgens met een harde borstel. Spoel de tegels grondig af met water.
 • Gebruik een hogedrukreiniger om het mos van de tegels te verwijderen. Zorg ervoor dat u de juiste druk en afstand hanteert om schade aan de tegels te voorkomen.
 • Gebruik een speciale mosverwijderaar die verkrijgbaar is bij tuincentra. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

4. Algemene tips voor het verwijderen van vlekken

Naast de specifieke tips voor het verwijderen van olievlekken, vetvlekken en mosvlekken, zijn er ook enkele algemene tips die u kunt volgen om vlekken uit tuintegels te verwijderen:

 • Reinig uw tuintegels regelmatig om te voorkomen dat vlekken zich kunnen ophopen.
 • Gebruik een harde borstel of een bezem om vuil en bladeren van de tegels te verwijderen.
 • Maak gebruik van warm water en een mild schoonmaakmiddel om de tegels schoon te maken.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën of schurende materialen, omdat deze de tegels kunnen beschadigen.
 • Test altijd een klein stukje van de tegels voordat u een nieuw schoonmaakmiddel of methode gebruikt om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Met deze tips en methoden kunt u vlekken uit tuintegels effectief verwijderen en uw buitenruimte weer laten stralen. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen om nieuwe vlekken te voorkomen. Zo kunt u optimaal genieten van uw mooie en schone tuintegels.

Plaats een reactie