Vlekken op PVC vloer verwijderen

Vlekken op PVC vloer verwijderen

Een PVC vloer is een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege de duurzaamheid, het gemak in onderhoud en de esthetische uitstraling. Echter, net als bij elke andere vloer, kunnen er vlekken ontstaan op een PVC vloer. Het is belangrijk om te weten hoe je deze vlekken effectief kunt verwijderen zonder de vloer te beschadigen. In dit artikel zullen we verschillende methoden en tips bespreken om vlekken op een PVC vloer te verwijderen.

1. Vlekken op een PVC vloer identificeren

Voordat je begint met het verwijderen van vlekken op een PVC vloer, is het belangrijk om te weten welk type vlek je te maken hebt. Hier zijn enkele veelvoorkomende vlekken op een PVC vloer:

 • Vlekken van voedsel en dranken
 • Vlekken van schoenen of rubberen zolen
 • Vlekken van inkt of verf
 • Vlekken van vet of olie
 • Vlekken van huisdieren

Door de vlek te identificeren, kun je de juiste methode kiezen om deze te verwijderen zonder verdere schade aan de vloer te veroorzaken.

2. Algemene reinigingsmethoden voor vlekken op een PVC vloer

Voordat je specifieke vlekken gaat behandelen, is het belangrijk om de vloer eerst grondig schoon te maken. Hier zijn enkele algemene reinigingsmethoden die je kunt gebruiken:

 • Stofzuig de vloer om vuil en stof te verwijderen.
 • Meng een mild reinigingsmiddel met warm water en gebruik een zachte dweil om de vloer schoon te maken.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes, omdat deze de PVC vloer kunnen beschadigen.
 • Droog de vloer grondig af met een zachte doek om te voorkomen dat er waterstrepen achterblijven.

Door regelmatig de vloer schoon te maken met deze algemene reinigingsmethoden, kun je voorkomen dat vlekken zich diep in het PVC materiaal kunnen trekken.

3. Specifieke methoden voor het verwijderen van vlekken op een PVC vloer

Hier zijn enkele specifieke methoden die je kunt gebruiken om verschillende soorten vlekken op een PVC vloer te verwijderen:

3.1 Vlekken van voedsel en dranken

Om vlekken van voedsel en dranken te verwijderen, kun je een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel gebruiken. Breng het mengsel aan op de vlek en wrijf voorzichtig met een zachte doek of spons. Spoel de vloer vervolgens af met schoon water en droog het grondig af.

3.2 Vlekken van schoenen of rubberen zolen

Om vlekken van schoenen of rubberen zolen te verwijderen, kun je een gum of een speciale PVC reiniger gebruiken. Wrijf voorzichtig over de vlek met de gum of breng de reiniger aan volgens de instructies op de verpakking. Veeg de vloer schoon met een zachte doek en droog het af.

3.3 Vlekken van inkt of verf

Om vlekken van inkt of verf te verwijderen, kun je een mild oplosmiddel zoals aceton of nagellakremover gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid van het oplosmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlek. Spoel de vloer af met schoon water en droog het af.

3.4 Vlekken van vet of olie

Om vlekken van vet of olie te verwijderen, kun je een ontvettingsmiddel of een mengsel van warm water en afwasmiddel gebruiken. Breng het middel aan op de vlek en wrijf voorzichtig met een zachte doek. Spoel de vloer af met schoon water en droog het af.

3.5 Vlekken van huisdieren

Om vlekken van huisdieren te verwijderen, kun je een speciale PVC reiniger gebruiken die geschikt is voor het verwijderen van urinevlekken. Breng de reiniger aan op de vlek en volg de instructies op de verpakking. Veeg de vloer schoon met een zachte doek en droog het af.

4. Preventieve maatregelen

Om vlekken op een PVC vloer te voorkomen, kun je enkele preventieve maatregelen nemen:

 • Plaats deurmatten bij de ingangen om vuil en stof van buitenaf te verminderen.
 • Gebruik viltjes onder meubels om krassen en vlekken te voorkomen.
 • Veeg gemorste vloeistoffen direct op om te voorkomen dat ze in de vloer trekken.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de levensduur van je PVC vloer verlengen en vlekken voorkomen.

Conclusie

Het verwijderen van vlekken op een PVC vloer kan een eenvoudig proces zijn als je de juiste methoden en reinigingsmiddelen gebruikt. Door de vlek te identificeren en de juiste methode toe te passen, kun je je PVC vloer weer in optimale staat brengen. Vergeet niet om regelmatig de vloer schoon te maken en preventieve maatregelen te nemen om vlekken te voorkomen. Met de juiste zorg en onderhoud kan je PVC vloer er jarenlang als nieuw uitzien.

Plaats een reactie