Siliconen vlekken verwijderen van tegels

Heeft u onlangs tegels gelegd en merkt u dat er vervelende siliconen vlekken op zijn ontstaan? Geen zorgen, in dit artikel zullen we uitleggen hoe u deze vlekken effectief kunt verwijderen. Siliconen kunnen een lastig probleem zijn, maar met de juiste aanpak en middelen kunt u uw tegels weer laten stralen als nieuw.

Wat zijn siliconen vlekken?

Siliconen worden vaak gebruikt bij het leggen van tegels om naden en kieren af te dichten. Hoewel siliconen een belangrijke functie hebben, kunnen ze ook ongewenste vlekken achterlaten op de tegels. Deze vlekken ontstaan meestal tijdens het aanbrengen van de siliconenkit, wanneer er per ongeluk wat op de tegels terechtkomt. Het verwijderen van deze vlekken kan een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken kunt u ze succesvol elimineren.

Benodigde materialen

Voordat u begint met het verwijderen van de siliconen vlekken, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van benodigdheden:

 • Siliconenverwijderaar
 • Scherp mes of scheermesje
 • Schuurpapier (fijnkorrelig)
 • Spons of zachte doek
 • Warm water
 • Reinigingsmiddel voor tegels

Stappenplan voor het verwijderen van siliconen vlekken

Volg deze stappen om siliconen vlekken effectief van uw tegels te verwijderen:

 1. Stap 1: Begin met het verwijderen van overtollige siliconen. Gebruik een scherp mes of scheermesje om voorzichtig de overtollige siliconen van de tegels te schrapen. Wees voorzichtig om de tegels niet te beschadigen.
 2. Stap 2: Gebruik een siliconenverwijderaar om de resterende siliconen vlekken te behandelen. Breng de verwijderaar aan op een zachte doek of spons en wrijf voorzichtig over de vlekken. Laat de verwijderaar enkele minuten intrekken om de siliconen op te lossen.
 3. Stap 3: Neem een schone doek of spons en dompel deze in warm water. Gebruik de doek of spons om de behandelde vlekken schoon te maken en de resterende siliconen en verwijderaar weg te vegen. Herhaal deze stap indien nodig totdat de vlekken volledig zijn verdwenen.
 4. Stap 4: Als er nog steeds vlekken zichtbaar zijn, kunt u fijnkorrelig schuurpapier gebruiken om voorzichtig over de tegels te schuren. Dit zal helpen om de laatste restjes siliconen te verwijderen. Zorg ervoor dat u niet te hard drukt om krassen op de tegels te voorkomen.
 5. Stap 5: Na het verwijderen van de siliconen vlekken, is het belangrijk om de tegels grondig schoon te maken. Gebruik een reinigingsmiddel dat geschikt is voor tegels en volg de instructies op de verpakking. Dit zal ervoor zorgen dat uw tegels weer glanzen en vrij zijn van eventuele resten.

Tips en voorzorgsmaatregelen

Hier zijn enkele handige tips en voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden tijdens het verwijderen van siliconen vlekken:

 • Test altijd een klein stukje van de tegel voordat u een siliconenverwijderaar gebruikt om er zeker van te zijn dat het de tegel niet beschadigt.
 • Gebruik altijd handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie tijdens het werken met chemische reinigingsmiddelen.
 • Werk in een goed verlichte ruimte om ervoor te zorgen dat u alle vlekken goed kunt zien.
 • Volg de instructies op de verpakking van de siliconenverwijderaar en het reinigingsmiddel nauwkeurig op.
 • Als u twijfelt of het veilig is om siliconen vlekken zelf te verwijderen, kunt u altijd een professionele tegelreiniger raadplegen.

Conclusie

Het verwijderen van siliconen vlekken van tegels kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste aanpak en materialen kunt u dit probleem succesvol oplossen. Volg de stappen in dit artikel en houd rekening met de tips en voorzorgsmaatregelen om uw tegels weer in optimale staat te brengen. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Met een beetje inspanning zullen uw tegels weer stralen als nieuw!

Plaats een reactie