Oude make-up vlekken verwijderen

Oude make-up vlekken verwijderen

Make-up is een geweldige manier om je uiterlijk te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Maar soms kan het gebeuren dat je per ongeluk make-up vlekken maakt op je kleding, meubels of andere oppervlakken. Vooral oude make-up vlekken kunnen lastig zijn om te verwijderen. In dit artikel zullen we verschillende methoden en tips bespreken om oude make-up vlekken effectief te verwijderen.

1. Pre-treat de vlek

Voordat je begint met het verwijderen van de oude make-up vlek, is het belangrijk om de vlek voor te behandelen. Dit kan helpen om de vlek los te maken en het verwijderingsproces te vergemakkelijken. Hier zijn enkele manieren om de vlek voor te behandelen:

 • Dep de vlek voorzichtig met een schone doek of papieren handdoek om overtollige make-up te verwijderen.
 • Gebruik een make-up remover of micellair water om de vlek voorzichtig te deppen. Zorg ervoor dat je een remover gebruikt die geschikt is voor het type make-up dat je hebt gemorst.
 • Als de vlek al is opgedroogd, kun je proberen om de vlek voorzichtig te schrapen met een bot mes of een lepel om overtollige make-up te verwijderen.

2. Kies het juiste reinigingsmiddel

Na het pre-treaten van de vlek, is het tijd om het juiste reinigingsmiddel te kiezen om de oude make-up vlek te verwijderen. Het type reinigingsmiddel dat je gebruikt, hangt af van het oppervlak waarop de vlek zich bevindt. Hier zijn enkele veelvoorkomende reinigingsmiddelen die effectief kunnen zijn:

 • Voor kleding: gebruik een vlekverwijderaar speciaal ontworpen voor make-up vlekken. Breng het aan op de vlek en laat het enkele minuten intrekken voordat je het wast volgens de instructies op het etiket.
 • Voor tapijten of stoffen meubels: gebruik een tapijtreiniger of een bekledingsreiniger. Test het reinigingsmiddel altijd eerst op een onopvallende plek om ervoor te zorgen dat het de stof niet beschadigt. Breng het reinigingsmiddel aan op de vlek en dep het voorzichtig met een schone doek.
 • Voor harde oppervlakken zoals tegels of aanrechtbladen: gebruik een allesreiniger of een mild schoonmaakmiddel. Breng het aan op de vlek en gebruik een zachte borstel of een doek om de vlek voorzichtig te schrobben.

3. Behandel hardnekkige vlekken

Sommige oude make-up vlekken kunnen hardnekkig zijn en vereisen extra behandeling. Hier zijn enkele tips om hardnekkige vlekken te verwijderen:

 • Gebruik een tandenborstel om voorzichtig de vlek te schrobben met een mengsel van water en vloeibaar wasmiddel.
 • Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng het aan op de vlek. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens af met water.
 • Gebruik een vlekverwijderaar speciaal ontworpen voor hardnekkige vlekken. Volg de instructies op het etiket en test het altijd eerst op een onopvallende plek.

4. Was het oppervlak grondig

Nadat je de oude make-up vlek hebt behandeld, is het belangrijk om het oppervlak grondig te wassen om eventuele resten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Dit geldt vooral voor kleding en stoffen oppervlakken. Was het volgens de instructies op het etiket en controleer of de vlek volledig is verdwenen voordat je het in de droger stopt.

5. Voorkom toekomstige vlekken

Om toekomstige make-up vlekken te voorkomen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 • Draag een schort of een oud shirt tijdens het aanbrengen van make-up om te voorkomen dat er vlekken op je kleding komen.
 • Gebruik make-up remover doekjes om make-up voorzichtig te verwijderen voordat je je gezicht wast.
 • Bewaar make-upproducten op een koele en droge plaats om te voorkomen dat ze smelten of lekken.

Met deze tips en methoden kun je oude make-up vlekken effectief verwijderen en je kleding, meubels en andere oppervlakken weer als nieuw laten uitzien. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken voor het beste resultaat. Vergeet niet om altijd het reinigingsmiddel te testen op een onopvallende plek voordat je het op de vlek aanbrengt. Met de juiste aanpak kun je oude make-up vlekken succesvol verwijderen en je favoriete items behouden.

Plaats een reactie