Ontlasting vlekken verwijderen uit vloerbedekking

Ontlasting vlekken kunnen een vervelend probleem zijn, vooral wanneer ze op vloerbedekking terechtkomen. Het is belangrijk om deze vlekken zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade aan de vloerbedekking te voorkomen. In dit artikel zullen we verschillende methoden bespreken om ontlasting vlekken effectief te verwijderen uit vloerbedekking.

Benodigdheden

Voordat we ingaan op de specifieke methoden om ontlasting vlekken te verwijderen, is het handig om te weten welke benodigdheden je nodig hebt. Hier is een lijst van de benodigdheden die je moet verzamelen voordat je aan de slag gaat:

 • Wegwerphandschoenen
 • Papieren handdoeken
 • Plastic zak
 • Witte azijn
 • Waterstofperoxide
 • Vloeibaar afwasmiddel
 • Schone doeken
 • Stofzuiger
 • Stoomreiniger (optioneel)

Stappenplan

Hieronder volgt een stappenplan om ontlasting vlekken effectief te verwijderen uit vloerbedekking:

Stap 1: Verwijder de ontlasting

Gebruik wegwerphandschoenen om de ontlasting voorzichtig van de vloerbedekking te verwijderen. Gebruik papieren handdoeken om de ontlasting op te pakken en doe het in een plastic zak. Zorg ervoor dat je de ontlasting niet in de vloerbedekking wrijft, omdat dit de vlek alleen maar erger kan maken.

Stap 2: Dep de vlek

Gebruik een schone doek en dep de vlek voorzichtig om overtollig vocht te absorberen. Doe dit zonder te wrijven, omdat dit de vlek verder kan verspreiden. Blijf de vlek deppen totdat er geen vocht meer wordt geabsorbeerd.

Stap 3: Maak een reinigingsoplossing

Meng een oplossing van 1 deel witte azijn en 2 delen water in een spuitfles. Spuit de oplossing op de vlek en laat het ongeveer 5 minuten intrekken. De azijn zal helpen om de ontlasting vlek los te maken en te neutraliseren.

Stap 4: Dep de vlek opnieuw

Gebruik opnieuw een schone doek om de vlek voorzichtig te deppen. Hierdoor wordt de oplossing geabsorbeerd samen met de vlek. Blijf deppen totdat de vlek volledig is verwijderd.

Stap 5: Spoel de vloerbedekking

Maak een nieuwe oplossing van 1 deel waterstofperoxide en 2 delen water. Spuit deze oplossing op de gereinigde plek om eventuele resterende vlekken te verwijderen. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken en dep vervolgens de vloerbedekking opnieuw met een schone doek.

Stap 6: Reinig de vloerbedekking

Als er nog steeds een lichte vlek zichtbaar is, kun je een kleine hoeveelheid vloeibaar afwasmiddel mengen met water. Breng dit mengsel aan op de vlek en dep het voorzichtig met een schone doek. Spoel de vloerbedekking vervolgens af met schoon water en dep het droog.

Extra tips

Hier zijn nog enkele extra tips om ontlasting vlekken effectief te verwijderen uit vloerbedekking:

 • Probeer de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het kan zijn om de vlek volledig te verwijderen.
 • Test altijd een reinigingsoplossing op een onopvallende plek voordat je het op de vlek aanbrengt om ervoor te zorgen dat het de vloerbedekking niet beschadigt.
 • Gebruik geen warm water bij het reinigen van de vlek, omdat dit de vlek kan fixeren en het moeilijker kan maken om te verwijderen.
 • Als de vlek nog steeds aanwezig is na het reinigen, kun je overwegen om een stoomreiniger te gebruiken om dieper in de vloerbedekking te reinigen.

Conclusie

Het verwijderen van ontlasting vlekken uit vloerbedekking kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste methoden en benodigdheden is het mogelijk om de vlekken effectief te verwijderen. Het is belangrijk om snel te handelen en de vlek zo snel mogelijk te behandelen om blijvende schade aan de vloerbedekking te voorkomen. Door de stappen in dit artikel te volgen en de extra tips op te volgen, kun je je vloerbedekking weer schoon en vlekkeloos maken.

Plaats een reactie