Linoleum vlekken verwijderen

Linoleum is een veelgebruikt materiaal voor vloeren vanwege zijn duurzaamheid en eenvoudige onderhoud. Het is echter niet immuun voor vlekken. Het kan gebeuren dat er per ongeluk vlekken op je linoleumvloer terechtkomen, maar maak je geen zorgen! In dit artikel zullen we je laten zien hoe je verschillende soorten vlekken van linoleum kunt verwijderen.

1. Algemene tips voor het verwijderen van linoleum vlekken

Voordat we ingaan op specifieke vlekken, zijn er een paar algemene tips die je moet volgen bij het verwijderen van vlekken van linoleum:

 • Reageer snel: Hoe sneller je een vlek behandelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om deze te verwijderen. Wacht niet te lang voordat je actie onderneemt.
 • Test op een klein stukje: Voordat je een reinigingsmiddel op de hele vlek aanbrengt, test je het eerst op een klein, onopvallend deel van de vloer om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.
 • Gebruik milde reinigingsmiddelen: Vermijd agressieve chemicaliën die het linoleum kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen zoals azijn, baking soda of afwasmiddel.
 • Dep, niet wrijven: Wanneer je een vlek behandelt, dep dan voorzichtig met een schone doek of spons in plaats van te wrijven. Wrijven kan de vlek verder verspreiden.
 • Veeg overtollig vocht direct weg: Linoleum is gevoelig voor vocht, dus zorg ervoor dat je overtollig vocht onmiddellijk opveegt om schade aan de vloer te voorkomen.

2. Vlekken verwijderen op basis van hun oorsprong

Linoleumvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals voedselvlekken, vetvlekken, inktvlekken, verfvlekken en meer. Hier zijn enkele specifieke tips om deze vlekken te verwijderen:

2.1 Voedselvlekken

Voedselvlekken zijn een veelvoorkomend probleem in keukens en eetruimtes. Om voedselvlekken van linoleum te verwijderen, volg je deze stappen:

 1. Verwijder zoveel mogelijk van het gemorste voedsel met een lepel of een bot mes.
 2. Meng een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel, met warm water.
 3. Doop een schone doek in het mengsel en dep voorzichtig op de vlek.
 4. Laat het reinigingsmiddel enkele minuten inwerken en veeg het vervolgens weg met een schone, vochtige doek.
 5. Droog het gebied grondig af met een droge doek.

2.2 Vetvlekken

Vetvlekken kunnen ontstaan door gemorst voedsel, oliën of andere vettige substanties. Hier is hoe je vetvlekken van linoleum kunt verwijderen:

 1. Strooi een dun laagje baking soda over de vetvlek.
 2. Laat de baking soda enkele minuten intrekken om het vet te absorberen.
 3. Veeg de baking soda weg met een vochtige doek.
 4. Als er nog steeds een vlek zichtbaar is, meng dan een mild reinigingsmiddel met warm water.
 5. Dep het mengsel op de vlek en laat het enkele minuten inwerken.
 6. Veeg het reinigingsmiddel weg met een schone, vochtige doek en droog het gebied af.

2.3 Inktvlekken

Inktvlekken kunnen een uitdaging zijn om te verwijderen, maar met de juiste aanpak kun je ze succesvol verwijderen van linoleum. Volg deze stappen:

 1. Dep een wattenbolletje of een doekje in wat isopropylalcohol.
 2. Dep voorzichtig op de inktvlek, maar wrijf niet.
 3. Laat de alcohol enkele minuten inwerken.
 4. Veeg de vlek weg met een schone, vochtige doek.
 5. Herhaal indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.
 6. Veeg het gebied droog met een droge doek.

2.4 Verfvlekken

Verfvlekken kunnen per ongeluk op linoleum terechtkomen tijdens het schilderen van muren of meubels. Hier is hoe je verfvlekken kunt verwijderen:

 1. Verwijder zoveel mogelijk verf met een lepel of een bot mes.
 2. Maak een mengsel van warm water en afwasmiddel.
 3. Doop een schone doek in het mengsel en dep voorzichtig op de verfvlek.
 4. Laat het mengsel enkele minuten inwerken.
 5. Veeg de vlek weg met een schone, vochtige doek.
 6. Herhaal indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.
 7. Droog het gebied grondig af met een droge doek.

3. Preventie van linoleum vlekken

Hoewel het verwijderen van vlekken van linoleum mogelijk is, is het altijd beter om vlekken te voorkomen. Hier zijn enkele tips om vlekken op linoleum te voorkomen:

 • Gebruik vloermatten: Plaats vloermatten bij de ingangen van je huis om vuil en vlekken van buitenaf te verminderen.
 • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op: Als er iets op de vloer wordt gemorst, veeg het dan onmiddellijk op om te voorkomen dat het in het linoleum trekt.
 • Gebruik beschermende onderzetters: Plaats onderzetters onder hete pannen, kopjes en andere voorwerpen om te voorkomen dat ze vlekken op het linoleum achterlaten.
 • Reinig regelmatig: Houd je linoleumvloer schoon door regelmatig te vegen en te dweilen om vuil en vlekken te voorkomen.

Met deze tips en trucs kun je linoleumvlekken effectief verwijderen en je vloer in topconditie houden. Onthoud altijd om voorzichtig te zijn bij het gebruik van reinigingsmiddelen en om het linoleum niet te beschadigen. Met de juiste zorg en onderhoud kan je linoleumvloer er jarenlang als nieuw uitzien!

Plaats een reactie